2013 m. balandžio 30 d., antradienis

Pyragas su varške ir sausainiais

Įkeliu žadėtą receptuką, bet deja jis bus be foto reportažo, nes mano gaminukai nėra tokie tobuli, kad galėčiau juos fotografuoti ir viešai rodytis...

Taigi, nedideliam pyragui reikės:


2 pakleių sausainių (aš renkuosi Selgos sausainius, bet puikiai tinka ir paprsti lietuviški Gaidelis ar pan.);
2 pakelių varškės 9% riebumo;
1 pakelio sviesto (turbūt 82% riebumo ar kažkas panašaus, svarbu ne riebalų mišinio);
cukraus dedu pagal skonį ( gal koks 100 ar 200g.);
vanilinio cukraus;
puodelio pieno.


Gaminame:
kambario temperatūros sviestą reikia išsukti su cukrumi, tada sudėti varškę ir viską išplakti. (Aš plaku mikseriu). Jei visas šitas plakinukas gaunasi labai tirštas, tada galima įdėti šiek tiek grietinės.
Toliau imame lėkštę ir ruošiamės pyrago statyboms :D Aišku galima daryti ir kokioj nors formoj, bet man jį norisi papuošti ir iš kraštų it kokį tortą, todėl renkuosi lėkštę.
Imame sausainius ir merkiame į pieną, užtenka tik sušlapinti sausainį. Tada dedame juos vienas prie kito į lėkštę. (Man iš dviejų pakelių gaunasi 3 eilės po du sausainius.) Ant išdėliotų sausainių dedame varškės kremą, toliau vėl sausainius (prieš tai įmerkiam keliom sekundėm į pieną) ant jų varškės kremą. Ir taip sluoksniuojam kol nelieka sausainių. Viršutinis sluoksnis turi būti varškės, jei ant viršaus norėsis užpilti karamelės padažu. Jei norisi šokolado, tada viršutinis sluoksnis turėtų būti sausainių.
Jei darote lėkštėj tada galima aptepti pyrago šonus varškės kremu. Ant viršaus ir šonų pyrago pabarstau sutrupintų sausainių, tada pilu padažiuką.
Šiaip ir viskas, pyragas beveik gatavas. Tereikia bent porai valandų įkišti į šaldytuvą, kad sausainiai suminkštėtų.

Karamelės padažą darau iš sviesto, cukraus ir grietinėlės. Keptuvėj išlydau cukrų, sudedu sviestą ir gerai išmaišau. Pakaitinu kol masė pasidaro rusva, tada nukeliu nuo ugnies ir įmaišau šiltą grietinėlę. Atvėsta, užpilu ant pyrago ir kišu šaldytuvan.
Šį kartą labai skubėjau, nes kai kas traukė už kojos, kad greičiau eiti į lauką, tai padažiuką dariau iš pieniškų irisų, sviesto ir pieno. Irisus ir sviestą išlydžiau iki vientisos masės, tada įpyliau šiek tiek pieno, išmaišiau, pravėso ir ant pyrago...

Jei norisi šokolado, o ne karamelės tada tereikia ištirpinti mėgstamą šokoladą, pravėsinti ir ant pyrago.