2013 m. vasario 16 d., šeštadienis

Bananų putėsiai su citrusiniais morengais

Šiandien vos per 20min. gimė nuostabiausias stebuklas - tobulas desertas. Lengvai pagaminamas, gaivus ir skanus desertas, o svarbiausia, jog nereikalaujantis jokių superinių produktų.



Jums reikės 6 porcijoms:
Kiaušiniai: 3vnt.
Kondensuotas pienas: 150ml
Pienas: 100ml
Kukurūzų miltai: 1 šaukštas
Bananai: 3vnt. (geriausia žaliasni)
Sviestas: 50g
Rudasis cukrus: 2 šaukštai
Baltas cukrus: 5-6 (be kaupo!) šaukštai
Citrinos žievelė: pagardinimui (skaniausia laimos citrina, bet puikiai tinka ir kitokia)


Gaminame:
Į puodą arba mažesnę keptuvę įdėkite sviestą ir rudajį cukrų. Palikite kaisti, o tuo tarpu susipjaustykite riekutėmis bananus. Grįžtame prie puodo. Maišome cukrų ir sviestą, laukiame, kol pradės kilti burbuliukai. Jiems pradėjus kilti sudedame bananus, viską maišydami dar pakaitiname kokią minutę. Bananai turi pasidengti lengva karamele. Nepamirškite, viskas gaminasi ant mažos ugnies. Jei reikia, užtrukite ilgiau, bet sulaukite tų burbuliukų. Nėra kur skubėti.
Bananų riekutes pasidengusias lengva karamele sudedame į 6 indelius. Siūlau padalinti po lygiai, juk nežinia, kuris indelis jums papuls :D Beje, jei liko puode masės - nepilkite jos į tuos indelius. Bus per saldu. Bananų sukepinti nereikia, nes jie dar daugiau suminkštės kepdami orkaitėje.
Kondensuotą pieną, pieną, 3 kiaušinių trynius, kukurūzų miltus sumaišome (jei turite dar kokių kvapiklių, laisvai galite įpilti šlakelį) ir ant silpnos ugnies verdame. Visa masė turi pradėti tirštėti. Skonis dieviškas. Pradėjus masei tirštėti, supilstome viską ant bananų į indelius.
Galiausiai grįžtame prie kiaušinių baltymų. Juos išplakame iki standžių putų. Šviežių kiaušinių baltymai taip išsiplaks maždaug per 2,5min. Išplakus dedame 2 šaukštus cukrus ir vėl plakame. Vėliau beplakat supilame neskubant ir likusį cukrų. Baigus plakti smulkiausia tarka įtarkuojame citrinos žievelės ir viską šaukštu išmaišome. Gražiai šaukštu dedame šią masę ant jau sudėtosios indeliuose. Stenkitės uždengti, jog nesimatytų geltonos masės. Nereik visko išlygint, nes kepant visos kalvelės gražiai parus, suteiks puošnumo.
O dabar dedame į orkaitę, kepame 200laipsnių karštyje maždaug 15min.





Skanaus.
Lina

Paprastas pyragas

Dalinuosi greitai paruošiamu, lengvu ir begalo tinkančiu prie arbatos pyrago receptu.



Jums reikės:
Miltai: 320 gramų
Cukrus: 250 gramų
Kiaušiniai: 4 vienetai
Grietinės: 2 šaukštai
Kepimo milteliai: 2 šaukšteliai
Aliejus: 4 šaukštai
Obuoliai: 2 vienetai
Bananai: pagal skonį
Razinų: pagal skonį
Migdolų skiltelės: pagal skonį



Gaminimas:
Supilame cukrų, įmušame kiaušinius viską gerai išplakame. Persijojame miltus sumaišytus su kepimo milteliais tiesiai į plakinį, įpilame aliejų ir grietinę. Viska gerai išplakame. Turi gautis tiršta, vientisa masė.

Sudedame supjaustytus obuolius nestambiais gabalėliais, razinas. Galime pagal skonį įpilti kvapų, cinamono ar kakavos. Išmaišome.

Gautą masę supilame į skardą arba kepimo formą išteptą sviestu ir apibarstome džiūvėsėliais (nebūtinai). Viršų apdėliojame bananais, migdolų skiltelėmis.

Viską įdedame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę. Kepti apie valandą, kol viršus gražiai apskrus. Skanaus!

p.s. jei norisi "šlapesnio" pyrago, nepagailėkite vaisių. Galima dėt persikus, vyšnias ir panašiai.

Lina

2013 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

Plikyti pyragėliai

Reikės:
190 ml pieno
90 g sviesto
150 g miltų
3-4 kiaušinių (man dažniausiai 3 per mažai, 4 per daug, tai įdedu dar puse išplakto)
Druskos
Cukraus

Gaminimas:

Pieną užvirinti su sviestu, druska ir cukrumi. Miltus persijoti. Kai pienas užvirs, o sviestas bus ištirpęs, nuimti puodą nuo ugnies, suberti miltus į pieną ir išmaišyti. Tada vėl puodą statyti ant mažos ugnies ir maišyti. Iš tešlos pasidarys vientisas gumulas, o puodo dugnas apsitrauks plona plėvele, tuomet nuimti puodą nuo ugnies. Perdėti tešlą į kitą dubenį (nors aš tame pačiame puode darau, mažiau po to plovimo būna :) ) ir įmušti kiaušinį. Gerai išmaišyti (galima rankomis, bet mikseriu paprasčiau) ir įmušti dar vieną kiaušinį. Taip sudėti visus kiaušinius, tešlos konsistencija tokia, kad suformavus pyragėlį konditeriniu švirkštu arba šaukštu, jis šiek tiek, vos vos pasileidžia. Pyragėlius formuoti ant sviestinio popieriaus. Dėti į gerai įkaitintą orkaitę (aš kepu 200 laipsnių temperatūroje. Kai pyragėliai išsipūčia, karštį sumažinu iki 180-170 laipsnių). Kepa apie pusvalandį. Iškepusių neskubėkit traukti iš orkaitės!!!! Pirmiausia praveriam orkaitės durelės ir šiek tiek reikia jas palaikyti, kad pyragėliam nebūtų šoko dėl temperatūrų skirtumo. Jei ne, tuomet gražiai iškilę pyragėliai subliukš ir taps blynais :)
Įdarą kiekviena pagal fantaziją darykit, mes mėgstam su pikantiška mišraine, varškės kremu ir lašiša, skumbre ir kiaušiniu. Arba labai gardu su saldžiu įdaru.
Skanaus :) Soledada